• darkblurbg
    De Bevalling
    De bevalling is misschien wel het grootste life-event wat er is. Je gaat moeder worden! Vooraf kun je nooit voorspellen hoe het gaat, maar je kunt in ieder geval rekenen op goede begeleiding!

Voorbereiding

De bevalling...misschien zie je er heel erg tegen op of kijk je er juist naar uit. Dat is voor iedereen anders, daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Om je te helpen met de voorbereiding, bieden wij je

  • Betrouwbare informatie via onze app
  • Een informatieavond over de bevalling
  • Een huisbezoek om het uitgebreid over de bevalling te hebben
  • trainen met een bekkenbodem-trainer (indien gewenst)
  • Verschillende zwangerschapscursussen

Als je angstig bent voor de bevalling, bespreek dit dan met ons. Juist dan is een goede voorbereiding extra belangrijk.

Plaats van bevallen

Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Maar bevallingen tussen de 37 weken tot 42 weken zijn normaal. Je mag zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. In beide gevallen beval je onder onze begeleiding. Als je in het ziekenhuis wil bevallen dan werken we samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ).

Het maakt ons niet uit waar je bevalt, wij vinden het belangrijk dat jij (en je partner) een plaats kiest waar je je prettig voelt en vertrouwt voelt.

Thuis

Veel aanstaande ouders twijfelen bij de eerste zwangerschap of thuis bevallen wel veilig genoeg is. Natuurlijk is er veel onderzoek gedaan naar de verschillen tussen een thuisbevalling en een bevalling op de polikliniek van het ziekenhuis. De resultaten wijzen uit dat er nauwelijks een verschil is tussen beide opties. Sterker nog, vrouwen die ervoor kiezen om thuis te bevallen lijken een betere uitkomst te hebben. Een verloskundige begeleidt de thuisbevalling en krijgt assistentie van een kraamverzorgster.

Poliklinisch

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer je hiervoor geen medische indicatie hebt, heet dit een poliklinische bevalling. De bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige en een kraamverzorgster van het bureau waar jij je inschrijft. Wanneer de bevalling ongecompliceerd verloopt ga je korte tijd later al weer naar huis.

Klinisch

Soms treden er in de loop van de zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties op waarvoor wij de begeleiding van de zwangerschap en/of bevalling moeten overdragen aan een gynaecoloog. In dat geval beval je in het ziekenhuis onder begeleiding van een verloskundige van het ziekenhuis en/of een gynaecoloog. In dat geval heb je een medische indicatie en is er sprake van een klinische bevalling. Wij begeleiden de bevalling dan niet, maar zien je weer terug voor de begeleiding van je kraambed thuis.


Omgaan met de weeën en manieren om te bevallen

Wij geloven dat de bevalling een natuurlijk proces is waarbij je zo min mogelijk interventies moet doen. De natuur doet zijn werk wel. Iedere vrouw gaat op haar eigen manier om met de weeën. Wij ondersteunen je graag. Vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt bieden we continue ondersteuning (tenzij je iets anders wens natuurlijk).

Indien je last hebt van de weeën zijn er verschillende dingen die we kunnen doen, zoals het opzoeken van warmte (kruik, douche of bad), massage en ademhalingsoefeningen. Ook kun je een andere houding aannemen. Mocht dit niet voldoende zijn is er altijd de mogelijkheid tot pijnstilling in het ziekenhuis.

Je kunt op verschillende manieren de weeën opvangen en bevallen. Staand, liggend, zittend of in bad. Wij hebben ervaring met alle verschillende manieren. Samen kunnen we zoeken naar de meest comfortabele positie.

Wanneer je in bad wilt bevallen kun je ook bij ons terecht voor het huren van een bad. Klik hier voor meer informatie.

Het eerst uur...huid op huid!

Wanneer je kindje net geboren is mag deze, minimaal het eerste uur, bloot bij jou op je borst liggen (indien het medisch gezien goed gaat met jou en je kindje). Het hebben van huid op huid contact na de geboorte heeft een tal van voordelen. Je kindje voelt zich geboren en veilig, de temperatuur is stabiel en normaal, de bloedsuiker is beter. En door kolonisatie van bacteriën heeft je kindje later minder kans op allergieën. 

Indien het niet mogelijk is je kindje bij jou te laten liggen, proberen we huid-op-huid contact bij je partner te realiseren. 

Zo creëren we de beste start voor jou en je kindje!