• darkblurbg
    Echoscopie
    Je kunt tijdens je zwangerschap bij ons terecht voor de mooiste echo's van je kindje.

De eerste blik op je baby is een onvergetelijk moment! Wij maken daar graag deel van uit. Binnen onze praktijk beschikken we over de nieuwste echoapparatuur. Dit betekent dat je voor alle echo's bij ons terecht kunt. 

Tijdens je zwangerschap krijg je, indien je dat wil, verschillende echo's. Alle echo's worden op onze locatie in Nieuwkuijk gemaakt. Standaard worden de echo's gemaakt bij 8, 11, 20 en 32 weken. Indien het medisch noodzakelijk is kunnen we extra (echo) onderzoek inzetten. Deze echo's worden ook vergoed door de zorgverzekeraar. 

Naast alle medische echo's kun je ook extra echo's laten maken, ook wel pretecho's genoemd, bijvoorbeeld een geslachtsbepaling of 3D/4D echo. Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Omdat dit geen onderdeel uitmaakt van medisch noodzakelijk zorg moet je deze echo's zelf betalen. 

Hoe werkt echoscopie en is het wel veilig?

Een echo wordt gemaakt door ultrasoon geluid. Dit geluid heeft een hogere frequentie dan wij mensen kunnen horen. Dit ultrasone geluid gaat via gel op je buik naar binnen. Door terugkaatsing van het ultrasone geluid op weefsel krijgt het echo-apparaat beeld. Echo wordt al lange tijd toegepast in de medische wereld. Uit onderzoek blijkt significant dat er géén schadelijke effecten en/of gevolgen zijn voor moeder en/of kind.

Wat is het verschil tussen 2D en 3D/4D?

Bij een 2D echo kijk naar een doorsnede van je kindje in zwart wit beelden. Je kijkt als het ware in je kindje. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld de organen goed in beeld brengen.
Bij een 3D echo wordt een derde dimensie "diepte" en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. Een 4D pretecho zijn bewegende 3D dieptebeelden. Een 4D echo wordt daarom ook wel een "live 3D" echo genoemd (tijd/beweging is de 4de dimensie).

Welke echo's worden wanneer gemaakt?

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard echo’s aangeboden die vergoed worden door de verzekering. Hieronder vallen de termijnecho en het structureel echoscopisch onderzoek rond 20 weken zwangerschap. Daarnaast kan de verloskundige een extra echo indiceren indien er twijfel bestaat over bijvoorbeeld de ligging of groei van je kindje. Voor al deze echo’s kan je bij ons terecht.

Er zal ruim de tijd genomen worden om je kindje mooi in beeld te brengen en uitleg te geven over de anatomie. We streven ernaar om in een fijne omgeving met de beste apparatuur en veel uitleg je een bijzonder kijkje in je buik te geven! 

VITALITEITSECHO
Deze echo wordt gemaakt rond de 8 weken zwangerschap. Tijdens deze echo kijken we of er sprake is van een goede zwangerschap en of er één of meerdere kindjes zijn. Als alles goed gaat zie je ook voor het eerst het hartje van je kindje kloppen. 

TERMIJNECHO
Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Je kunt je kindje nu duidelijk zien en hij of zij heeft al armpjes en beentjes!

STRUCTUREEL ECHOSCOPISCH ONDERZOEK (20 weken echo)
Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien.

GROEIECHO
Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken. 

LIGGINGSECHO
Bij twijfel over de ligging of wanneer je kindje bij 32 weken nog in stuit lag kunnen we rond 35 weken een liggingsecho maken. Tijdens deze echo kijken we of je kindje met zijn/haar hoodfje naar beneden ligt.

Pretecho's

Bij de pretecho is het tijd om te genieten van je kindje en deze zo mooi mogelijk in beeld te krijgen. Het is al vrij vroeg in de zwangerschap mogelijk om naar je kindje te kijken met een pretecho. Tot ongeveer 22 weken past je kindje in één beeld daarna groeit het uit beeld maar wordt je kindje wat voller en steeds mooier om te zien in een 3/4D echo. Je kunt je kindje natuurlijk ook meerdere keren volgen gedurende de zwangerschap en daarvoor hebben we een aantal pakketten samengesteld.

Wil je meer weten over de pakketten of prijzen? Klik dan hier.

© Geboortecentrum Heusden