• darkblurbg
  Kinderwens?
  Veel vrouwen denken dat ze pas bij een verloskundige terecht kunnen wanneer ze al zwanger zijn. Maar niks is minder waar! We helpen je graag verder als je vragen hebt over zwanger worden.

Om jou zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen, houden wij een speciaal kinderwensspreekuur. Onderzoek wijst uit dat de levensstijl van beide partners veel invloed heeft op de gezondheid van de baby.
 
Tijdens dit spreekuur hebben we het over belangrijke onderwerpen, zoals:

 • seksualiteit en vruchtbaarheid
 • je levensstijl
 • het verloskundig systeem in Nederland
 • de mogelijkheden van echo’s en prenataal onderzoek
 • het combineren van werk en zwangerschap
 • borstvoeding geven
 • invulling van het ouderschap

Natuurlijk gaan we tijdens het spreekuur ook in op specifieke vragen die je hebt. We stellen na afloop een schriftelijk verslag op van dit consult, dat we niet alleen naar jou, maar ook naar de huisarts sturen. De afspraak duurt ongeveer 45 minuten en er zijn geen kosten aan verbonden.
 
Wil je langskomen op het kinderwensspreekuur?

Menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden, ontdek je al snel dat het handig is om meer te weten van je menstruatiecyclus. Bij elke vrouw is de lengte cyclus weer anders, maar gemiddeld duurt hij 28 dagen. Tip: houd het aantal dagen bij tussen de eerste dag dat je menstrueert tot eerste dag van de volgende menstruatie

Ovulatie

Wanneer je een kinderwens hebt kun je het moment van gemeenschap aanpassen op het moment dat je het meest vruchtbaar bent om de kans dat je zwanger wordt te verhogen. Er zijn een aantal methoden om het vermoedelijke moment van de ovulatie te bepalen. De methoden zijn dus bedoeld om het moment te bepalen wanneer je zou moeten vrijen om de kans op een bevruchting te vergroten. Hiervoor is het van belang dat je rekening houdt met de volgende punten:

 • Een eicel blijft ongeveer 1 dag in leven
 • Zaadcellen blijven ongeveer 3 dagen in leven
 • De hoeveelheid vruchtbare dagen van een vrouw is niet precies bekend en kan variëren

 

Door middel van deze methode kun je uitrekenen wanneer je je ovulatie kunt verwachten. Door de eerste dag van je laatste menstruatie en het gemiddeld aantal dagen dat je menstruatiecyclus duurt in te vullen, wordt je volgende ovulatiedatum berekend. Deze berekening is afhankelijk van de (on)regelmaat van je cyclus. Klik hier om de verwachte ovulatiedatum te berekenen.

Door middel van de vruchtbaarheidwijzer kun je aan de hand van je cyclusduur kijken op welke dagen je het vruchtbaarst bent.

Een ovulatie gaat vaak gepaard met symptomen, dit zijn signalen die je lichaam afgeeft als je ovulatie eraan komt. Een verhoging van de lichaamstemperatuur is er daar één van, deze verhoging treedt op vlak na de eisprong. Wanneer je elke morgen (op hetzelfde tijdstip) je temperatuur opneemt, kun je zien wanneer je een eisprong hebt gehad. De temperatuur moet 's ochtends nog voor het opstaan rectaal worden opgenomen. Je begint met temperaturen op de eerste dag van je menstruatie. Op het moment van de ovulatie zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de ovulatie stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve.

Cervixslijm is slijm dat in de baarmoederhals geproduceerd wordt. Net als de temperatuurwisseling is de verandering van cervixslijm ook een ovulatiesymptoom. Tijdens de niet vruchtbare dagen zorgt taai slijm ervoor dat de weg naar de eicel niet makkelijk toegankelijk is voor spermacellen. Een paar dagen voor de eisprong gaat het cervixslijm meer water bevatten, wordt meer vloeibaar en neemt toe in hoeveelheid. Hierdoor is het veel toegankelijker voor spermacellen. Deze verandering van het cervixslijm kun je waarnemen, het ziet er dan als volgt uit: rekbaar, draderig, overvloedig, waterig en helder. Bij sommige vrouwen kan het eruit zien als rauw eiwit. Dit gebeurt meestal een dag voor de eisprong.

Er zijn testen op de markt waarmee je met behulp van urine kunt testen of en wanneer de ovulatie plaatsvindt. De testen maken gebruik van hormonen die in de urine zitten, rond de ovulatie is het hormoon LH verhoogd. LH neemt 24-36 uur voor de ovulatie toe, hierdoor kun je  de dagen voorspellen waarop je het vruchtbaarst bent. 

Leefstijl

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk zelfs nog later in het leven van het kind vinden hun een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Met een gezonde leefstijl leg je de basis voor een goede zwangerschap voor jou en je kind. Een aantal onderwerpen lichten we  kort toe. Voor een persoonlijk advies kun je naar ons kinderwensspreekuur komen.

Foliumzuur is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt. Gebleken is dat wanneer je vóór en tijdens de zwangerschap een verhoogde hoeveelheid van deze vitamine inneemt als vrouw, dit de kans op een aantal aangeboren afwijkingen verkleint. Te weten: open rug, buikwanddefect, open schedeltje en waarschijnlijk ook een hazenlip. Daarom wordt iedere vrouw met een kinderwens aangeraden om, vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap, 0,4 mg/dag foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig. 

Alcohol kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Omdat er geen veilige ondergrens is te stellen, is het advies om in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, beiden niet te drinken. Voor een man geldt dat hij niet moet drinken in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, totdat de zwangerschap is vastgesteld. Als er eenmaal sprake is van een zwangerschap heeft het alcoholgebruik van de man uiteraard geen gevolgen meer voor de baby. De bevruchting vindt plaats ongeveer 14 dagen vóórdat je weer ongesteld moet worden. Drink dus in ieder geval niet in de 2 weken voordat je weer ongesteld zou moeten worden. Je kunt immers zwanger zijn. Als je toch weer ongesteld wordt, kun je in de week dat je ongesteld bent een glaasje drinken als je een feestje hebt. Maar wees je ervan bewust dat dit wel invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Voor meer informatie klik je op de folder.

Roken zorgt voor verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Roken zorgt ervoor dat een vrouw sneller in de overgang raakt, omdat roken de kwaliteit van de eicellen aantast. Nicotine remt de aanmaak van de geslachtshormonen en daardoor ook de rijping van de eicel. Hoe meer je rookt, hoe meer de vruchtbaarheidskansen afnemen. Rokende mannen hebben slechter zaad dan niet rokende mannen. De rokende man maakt minder spermacellen, minder spermavloeistof en de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm. Ook kan roken onzichtbare schade aanrichten in het erfelijk materiaal van de zaadcellen. Als een man stopt met roken duurt het ongeveer 3 maanden voordat alle schadelijke effecten op het zaad zijn verdwenen.

Net als roken en alcohol, wordt het gebruik van drugs afgeraden als jullie zwanger willen worden. Er zijn verschillende soorten drugs die verschillende risico's met zich meebrengen. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid bij man en vrouw, afwijkingen bij het kind en problemen in de zwangerschap. De schadelijke effecten kunnen enorm zijn. Voor hulp bij het stoppen met drugs gebruik verwijzen we je naar je huisarts.

Wil je zwanger worden, dan dien je voorzichtig te zijn met medicijnen. Ook al voor de zwangerschap. Medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik je dagelijks medicijnen, overleg dan met je arts die de medicijnen voorschrijft, wat je het beste kunt doen bij een zwangerschapswens. Dit geldt ook voor de medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist.

Een gezond gewicht heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Ook bij mannen heeft een gezond gewicht een positief effect op de vruchtbaarheid. Als je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. 

Vrouwen met zwaar overgewicht hebben een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op problemen tijdens de zwangerschap (o.a. miskraam, hoge bloeddruk, hoog geboortegewicht van het kindje, meer kans op keizersnede). Tijdens de zwangerschap wordt afvallen afgeraden. Daarom geldt voor vrouwen met een zwangerschapswens het advies om vóór de zwangerschap af te vallen. Je kunt hierin begeleid worden door een diëtist(e). 

Schadelijke stoffen op het werk (bijvoorbeeld bepaalde soorten verf, lood, kwik) kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen. Een werkgever is verplicht werknemers voor te lichten hoe ze veilig om moeten gaan met deze stoffen en om beschermende maatregelen te treffen. Bij twijfel en vragen kun je contact opnemen met je arbo-/bedrijfsarts. 

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. 

Wat kun je doen?

 • Eet genoeg groente en fruit eet en varieer volop. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten groente en fruit. Het is ook goed om af te wisselen tussen vis, peulvruchten, vlees en ei.
 • Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees en vegetarische keuzes met toegevoegd ijzer. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.
 • Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals Atlantische zalm, bokking en sardines. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: Bepaalde vis kun je beter niet eten. Roofvissen zoals makreel, tonijn en paling kun je beter vermijden. In deze tabel zie je wat je wel en niet kunt eten voor en tijdens je zwangerschap.

Meer informatie vind je op de website van het voedingscentrum.

 

Overtijd

Drie dagen na de bevruchting maakt het embryo al hormonen aan. Hier kun je in meer of mindere mate al last van hebben. Bijvoorbeeld gespannen borsten of een erg opgezette buik. Het kan dus zijn dat je nog voordat je overtijd bent al het gevoel hebt dat je zwanger bent. 
 
Je kunt een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je ongesteld had moeten worden. Deze kun je bij elke drogist of apotheek halen. Het maakt niet uit welk merk je neemt, alle testen zijn betrouwbaar. Wel is het belangrijk altijd de bijsluiter te lezen, de gebruiksaanwijzing kan per test verschillen. 
 
Is de test positief? Dan ben je zwanger, gefeliciteerd! Lees dan snel verder bij zwangerschap over hoe wij jou kunnen begeleiden tijdens je zwangerschap of meld je aan.
 
Is de test negatief? Dan ben je meestal niet zwanger. Als de zwangerschapstest te vroeg uitgevoerd wordt kan het zijn dat de waarden in de urine nog te laag zijn om een zwangerschap aan te tonen. Als je na een aantal dagen nog steeds niet ongesteld bent dan kun je de test herhalen.

Als zwanger worden lang duurt of niet lukt

Wie een kinderwens heeft, hoopt natuurlijk snel zwanger te zijn. Ongeveer 60 procent van de vrouwen raakt binnen 3-6 maanden in verwachting. Ben je na een jaar niet zwanger? Dan is de kans dat het in de komende 12 maanden alsnog gebeurt 50 procent.

Het bevruchtingsproces is afhankelijk van veel verschillende factoren. Als je dus niet binnen een jaar zwanger raakt wil dat dus niet zeggen dat er iets aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je op het verkeerde moment vrijt. In de eerste maanden dat jullie proberen om zwanger te worden is de spanning nog draaglijk, maar als dit langer duurt kan de teleurstelling elke maand groter worden. Daarnaast kan vrijen niet langer spontaan of uit lust zijn, maar een verplichting.

Wanneer het niet lukt om spontaan zwanger te worden kan dit verschillende oorzaken hebben. Als het zwanger worden na ongeveer een jaar nog niet lukt kun je via de huisarts of gynaecoloog vervolg onderzoek krijgen.