• darkblurbg
    Kraamperiode
    Hoera! Je kindje is geboren...hier heb je al die maanden naar uit gekeken. Ook nu zijn wij er om je tijdens deze eerste periode te begeleiden.

In de kraamtijd komen we bij je op huisbezoek om te kijken hoe het gaat met jou en je kindje. We hebben oog voor zowel je lichamelijke als geestelijke herstel na de bevalling, begeleiden je bij de borstvoeding en geven adviezen. Daarnaast controleren we uiteraard de gezondheid van je baby.

In de eerste dagen na de bevalling helpt een kraamverzorgende je met de verzorging van jou en je kindje. Ook zij voert controles uit. Zij bespreekt haar bevindingen en eventuele zorgen altijd met ons. Na de kraamtijd dragen wij de zorg van jouw kindje over aan het consultatiebureau.

Tussen je kraamtijd en de nacontrole (6 weken na de bevalling) kun je ons natuurlijk altijd bellen voor vragen of advies.

Voeding

De keuze tussen borst- of kunstvoeding is natuurlijk aan jou. Het is belangrijk om die keuze af te wegen en te kiezen wat bij je past.

Borstvoeding

Voor een baby is borstvoeding het beste. Moedermelk zit vol met vitaminen, voedingsstoffen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. In de eerste week is het wel wat wennen voor moeder en kind. Daarom krijg je hulp van de kraamverzorgster en van ons.

Daarnaast bied het ook vele voordelen voor jou als moeder. Hier lees je meer over in onze app.

Kunstvoeding

De kunstvoeding van tegenwoordig is van goede kwaliteit en is zeker een acceptabel alternatief voor borstvoeding.

Het is afhankelijk van je kindje welke fles en voeding hij/zij nodig heeft. Dit kun je pas bepalen als hij geboren is. 

 

 

Kraamzorg

De kraamverzorgende helpt ons bij de bevalling en verzorgt jou en je kindje in de eerste week na de bevalling. Zij ondersteunt je bij de verzorging van je kind en begeleid je wanneer je borstvoeding geeft. Daarnaast ondersteunt ze je gezin in het huishouden. Ook voert ze medische controles uit. Als er problemen, vragen of zorgen zijn, neemt de kraamverzorgster contact met ons op.

Je kiest zelf bij welke kraamzorgorganisatie je jezelf inschrijft. Het is verstandig om vooraf even contact op te nemen met je verzekering. Hieronder staan de organisaties waarmee wij het vaakst samenwerken, maar er zijn er nog veel meer.

Anticonceptie

Na de bevalling kun je alweer snel zwanger worden. Daarom komt ook het onderwerp anticonceptie aan de orde tijdens het laatste gesprek in het kraambed. Wij vertellen je wanneer je weer kunt starten en kunnen je adviseren over verschillende methoden van anticonceptie. 

Meestal menstrueer je voor het eerst zo'n 4-6 weken na de bevalling. Dat kan als je borstvoeding geeft wel wat langer duren. Je hebt altijd ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt al weer een eisprong. Je kunt dus al weer zwanger worden voordat je ongesteld bent geweest. Daarom is het van belang je al kort na de bevalling weer te verdiepen in de anticonceptie. 

Let op: bij borstvoeding kun je niet alle voorbehoedsmiddelen gebruiken. Want sommige stoffen komen via de moedermelk bij je baby terecht. Geef dus bij je huisarts en de apotheek altijd aan dat je borstvoeding geeft.

Indien je al weet welke anticonceptie je wil gaan gebruiken kunnen wij een recept voorschrijven, je hoeft hiervoor niet speciaal voor naar de huisarts. Ook voor het plaatsen van een spiraaltje kun je bij ons terecht.