• darkblurbg

De verloskundige vertelt: Judith

Gepubliceerd op: 18-05-2019

Elke maand geven wij je een kijkje in het leven als verloskundige. Hoe zijn onze diensten gevuld en hoe beleven wij ons werk. Deze maand neemt Judith je mee in een 48u dienst.

Op maandag word ik wakker van mijn wekker rond 7:30. Sinds gisterenavond 20u ben ik de dienst in gegaan. Een beetje onrustig en kort geslapen heb ik wel, dit omdat er iemand gebroken vliezen heeft sinds de avond hiervoor. Om 2:00 uur ’s nachts ben ik even bij haar gaan kijken, omdat het mogelijk begonnen zou zijn. De weeën waren nog heel zwak dus ben ik nog even terug naar huis gegaan om te slapen. Bij geen nieuws kom ik om 9:00 uur in de ochtend bij haar thuis langs komen om opnieuw controles te doen. We wachten af!

Eenmaal aangekomen heeft ze net een uurtje goede weeën. Het blijkt dat ze al vijf cm ontsluiting heeft! We vertrekken naar het JBZ voor een poliklinische bevalling. Een paar uur later, rond 13 uur wordt een mooi meisje geboren na een voorspoedige bevalling! Alles verloopt goed dus rond drie uur kunnen de kersverse ouders samen met de kraamverzorgster naar huis vertrekken en neem ik afscheid.

Omdat het een feestdag is vandaag, staat er een brunch gepland met mijn familie. Ik besluit nog even langs te gaan om iedereen gedag te zeggen. Kort hierna, ga ik naar huis om de administratie af te ronden en verloopt de rest van de dag rustig.


Ik lig net een uurtje te slapen als de telefoon om 23:30 gaat. Er is opnieuw iemand met gebroken vliezen (wat een toeval, dit komt maar bij 10% van de zwangeren voor)! De weeën zijn nog niet begonnen en het vruchtwater is helder. Ik geef de ouders instructies: Als de weeën elke 5 minuten komen ongeveer een uurtje lang, dan bellen ze mij terug.

Om 1:50 gaat de telefoon opnieuw. Nu zijn ook de weeën gestart, dus de bevalling is begonnen. Ik spreek af dat ik er zo snel mogelijk aan kom en maak mezelf klaar. Eenmaal daar aangekomen waren de weeën volop bezig en deed de aanstaande mama het super! Na onderzoek blijkt dat ze al 7 cm heeft!

Omdat ze thuis wil bevallen haal ik al mijn spullen uit de auto en maak ik de slaapkamer gereed voor de thuisbevalling. Intussen ligt het oudste kindje heerlijk te slapen. Om iets over vier in de nacht wordt het kleintje geboren. Ook bij deze bevalling is alles goed en voorspoedig verlopen. Ongeveer twee uurtjes na de bevalling rijd ik, in de vroege ochtend, naar huis. Wat een mooi gevoel is dat, wetende dat iedereen nog ligt te slapen en er intussen iets heel moois gebeurd is deze nacht.


Er staat een drukke dag op de planning dus ik besluit nog even wat uurtjes te gaan slapen. Rond 8 uur sta ik op en neem ik een frisse douche, zodat ik weer fris en fruitig ben voor deze dag. Als eerste ga ik thuis langs bij een zwangere en haar partner die in de 34e week van de zwangerschap zijn. Ik bespreek het geboorteplan en neem samen met ze door wanneer wij graag op de hoogte gebracht willen worden als de bevalling is. Als alles duidelijk is doe ik thuis de controles nog en ga ik naar mijn volgende afspraak.

In totaal zijn er drie kraamvisites gepland. Ik ga langs bij de ouders waar ik gisteren overdag de bevalling bij begeleid heb. Ze kijken goed terug op de bevalling en moeder en kindje maken het beide goed. Hierna rijd ik door na een ander kraamgezin die een paar dagen geleden bevallen zijn. Samen met de kraamverzorgster en de kraamvrouw nemen we de controles door. Ook hier gaat alles goed! Als laatste ga ik langs bij de bevalling van vannacht. De ouders zijn nog wakker en samen kijken we terug op de mooie bevalling. Beide zijn tevreden en vader, moeder en kindje voelen zich goed.


Intussen is de ochtend alweer voorbij en ga ik snel naar huis om de administratie te doen. Ik beantwoord mailtjes, beoordeel alle bloeduitslagen die binnen gekomen zijn en verwerkt de bevalling van vannacht in het systeem. Intussen lunch ik, want 13u heb ik een telefonische afspraak voor een vergadering. Dit duurt ongeveer een uurtje. Vervolgens heb ik nog een vergadering om 15:30 in het JBZ gepland. Ondanks mijn weinig uurtjes slaap is het belangrijk dat ik hierbij aanwezig ben, dus ga ik er naar toe.

Als ik om 17 uur terug naar huis rijd bel ik mijn vriend even of hij de boodschappen wil halen en wil koken, zodat ik even rustig aan kan doen na mijn drukke 48 u dienst. Die avond duik ik vroeg mijn bed in en kijk ik voldaan terug op deze twee mooie dagen!

Judith