• darkblurbg

Expert blog: Diëtisten

Gepubliceerd op: 17-05-2019

Goede voeding én gewenste gewichtstoename zijn belangrijk voor het krijgen van een gezond kind. Maar wat is nou goede voeding? Diëtisten Ellen Kant en Vienne Sanders vertellen je er meer over...

Vroeger werd gedacht, dat gezond eten tijdens de zwangerschap vooral belangrijk was voor de aanstaande moeder zelf. Het kind zou toch wel nemen wat het nodig heeft. Tegenwoordig weten we wel beter. Natuurlijk wordt het genetische materiaal door de ouders geleverd. Jouw voeding heeft echter een belangrijke invloed op hoe dat erfelijke pakketje zich precies ontwikkelt. Hoe beter de kwaliteit van die voeding, hoe optimaler alle organen van je kind zich kunnen ontwikkelen en hoe beter ze de rest van zijn/haar leven zullen blijven functioneren. De voeding van de moeder heeft uiteindelijk invloed op de hersenontwikkeling, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en gezondheid van hart- en bloedvaten van het kindje.

Ook voor jezelf is goede voeding belangrijk om een zo goed mogelijke conditie te houden. Daardoor ga je fitter en gezonder door je zwangerschap. Ook ga je fitter je bevalling in, waardoor je sneller kunt herstellen en de kans op complicaties voor, tijdens en na de bevalling voor jezelf en voor je kindje kunt verkleinen

Goede voeding

Wij werken volgens het PuurGezond principe. PuurGezond eten staat voor écht eten. Eten zonder pakjes en zakjes, eten dat je gemakkelijk zelf bereidt en dat ook nog eens heel lekker smaakt. Genieten van de smaak van pure, onbewerkte producten. Deze zitten namelijk vol smaak en leveren je volop voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen en dat zonder onnodige toevoegingen.

Wie overschakelt naar een PuurGezonde voeding, eet bijna vanzelf gezonder. Dat merk je: je zit beter in je vel en je voelt je fitter en gezonder. Met de PuurGezond piramide zie je in één oogopslag welke producten belangrijk zijn in je dagelijks eten. Dat zijn bijvoorbeeld ruime porties groenten en fruit, maar ook peulvruchten, noten, granen, vis, zuivel en eieren.

PuurGezond koken kost echt niet veel tijd. Een wokgerecht, salade of soep maak je in een handomdraai!


De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vrouwen volgens PuurGezond zijn als volgt:

Vocht

Minstens 1,5-2 liter

Groenten

300-400 gram

Fruit

3 porties

Brood/broodvervangers (muesli, havermout, etc)

Vergelijkbaar met 4 boterhammen

Aardappelen, pasta, rijst (bereid)

100-150 gram

Noten en zaden

25 gram

Peulvruchten

200 gram per week

Melkproducten (incl. kaas)

3 porties

1 portie kaas is 20 gram

1 portie melk of yoghurt is 150 ml

Vlees (inclusief vleeswaren), vis, eieren, vegetarische producten (bereid)

125 gram

Roomboter en (olijf)olie

30 gram

Overige snoep en snacks

Afhankelijk van activiteitenpatroon en lichaamsgewicht, niet te veel toegevoegde suikers

Vitamine D, foliumzuur

Suppletie volgens advies


Gezonde gewichtstoename

Gezonde voeding speelt ook een cruciale rol bij een gezonde gewichtstoename. De aanbevolen gewichtstoename tijdens de zwangerschap  is afhankelijk van je BMI voor de zwangerschap. BMI staat voor Body Mass Index. Dit kun je uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meter in het kwadraat. Stel dat je bijvoorbeeld voor de zwangerschap 65 kg woog, bij een lengte van 1.75 m, dan was je BMI 65 : (1.75)2 = 21.

Aanbevolen gewichtstoename volgens BMI:

BMI voor de zwangerschap

 

Aanbevolen gewichtstoename

BMI < 18,5

ondergewicht

minimaal 12,5 – maximaal 18 kg

BMI 18,5 t/m 24,9

normaal gewicht

minimaal 11,5 – maximaal 16 kg

BMI 25,0 t/m 29,9

overgewicht

minimaal 7 – maximaal 11,5 kg

BMI > 30

obesitas

minimaal 5 – maximaal 9 kg


Een te grote gewichtstoename, vooral bij vrouwen die al voor de zwangerschap overgewicht hebben, geeft meer kans op zwangerschapsdiabetes, te hoge bloeddruk, keizersnede, een te zwaar kindje, vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en een verhoogd risico op infecties in het kraambed.

Afvallen tijdens de zwangerschap is overigens niet iets dat je moet nastreven. In het vetweefsel zitten afvalstoffen opgeslagen die dan vrijkomen in je bloedbaan. Ook is te weinig gewichtstoename  niet goed. Dit geeft meer kans op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en het mislukken van borstvoeding. Baby’s met een te hoog of een te laag geboortegewicht hebben meer kans op gezondheidsproblemen op de korte en op de lange termijn.

Meer weten?
Als diëtisten hebben wij uitgebreide voedings- en medische kennis en kunnen we je tijdens je zwangerschap begeleiden naar een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding. Een voeding, die past bij jouw leefstijl en waarmee je alle benodigde voedingsstoffen voor jou en voor je kindje binnenkrijgt. Ook kunnen we  je begeleiden als je tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes (suikerziekte) ontwikkelt of bijvoorbeeld te veel of te weinig aankomt.

Wil je meer weten over voeding tijdens de zwangerschap? Neem dan contact met ons op of kom langs op ons spreekuur. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 06-44624781 of via mijn website: www.voedingsadviesvlijmen.nl