• darkblurbg

Expert-blog: Yoga

Gepubliceerd op: 06-08-2019

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Yoga bereidt jou niet alleen fysiek voor op de bevalling maar heeft ook een mentale werking. Yoga leert jou te luisteren naar het lichaam. Door concentratie op ademhaling ontwikkelen we een vollediger ademhaling, dit geeft lichaam en geest rust en ontspanning.

Bij de geboorte van mijn dochter volgde ik zelf zwangerschapsyoga maar ik vond het niet zo geweldig. Dat ik dus ooit zelf zwangerschapsyoga zou gaan geven had ik destijds (1997) nooit kunnen bedenken. Toch is het zo gelopen. Inmiddels geef ik zwangerschapsyoga sinds januari 2012.

OVER DE ZWANGERSCHAP

Ik vind dat zwanger zijn en een kind baren het meest bijzondere is wat een vrouw kan meemaken. Het is het doorgeven van prachtig nieuw leven. Het is daarom een periode om wat bewuster bij stil te staan. Tijdens deze periode waarin zoveel verandert, lichamelijk maar ook geestelijk is het heel waardevol om tijd en ruimte te nemen voor de zwangerschap. Vrouwen hebben hier niet altijd tijd voor. Het tempo van de maatschappij, van werken tot het bijhouden van alle sociale contacten, van het huis aan kant, tot wereldreizen maken: het staat haaks op het tempo van de zwangere vrouw. Terwijl de vrouw zwanger is raast de wereld gewoon door.

Daarom vind ik het belangrijk dat een vrouw tijdens haar zwangerschap tijd neemt voor ruimte en bezinning, rust en stilte. Zwangerschapsyoga is niet zweverig, het is wel een pas op de plaats maken. Zwangerschapsyoga bij ‘Yoga is Yoga’ is niet alleen het aannemen van houdingen, het is je voorbereiden op de bevalling die komen gaat, het is het uitwisselen van tips en dus ook contact met andere zwangere vrouwen.

OVER DE LES

Mijn lessen duren een uur, daarna drinken we nog thee. We zijn geen vol uur aan het bewegen.

Elke les heeft een thema, dat besproken wordt. Het gaat erover wat een wee is, wat voor weeën er zijn, over hoe je kunt ademen, de rol van je partner. Wat welke hormonen doen en hoe je ermee kunt werken. We hebben het over de bubbel waar vrouwen in komen, over hoe een bevalling kan beginnen, welke houdingen je aan kunt nemen. We hebben het over thuis of in het ziekenhuis bevallen. Eigenlijk alles dat bij een bevalling komt kijken komt in 12 lessen aan bod.

Maar vooral helpt zwangerschapsyoga vrouwen vertrouwen te hebben. Vertrouwen in je lichaam, in je kindje en de mensen om je heen. Het vertrouwen dat ook jij de bevalling aan kunt. Door een goede voorbereiding weet je wat er komen gaat en dat stelt je gerust. De ervaring van eerdere cursisten is vooral dat ze het een heerlijk uur voor zichzelf vinden. Een uur van even niets hoeven. Dat niets hoeven is natuurlijk niet helemaal waar want er wordt ook gewerkt. Er zijn zittende, staande, stilstaande en bewegende houdingen. Sommige houdingen zijn klein en doe je met gemak. Er zijn ook houdingen die een wat grotere uitdaging vormen.

Alle houdingen zijn natuurlijk gerelateerd aan de zwangerschap en aankomende bevalling. Om kracht op te bouwen, maar ook om los te kunnen laten.

OVER DE ‘PARTNERWORKSHOP BEVALLEN’

Omdat partners niet altijd zin hebben in een ‘pufcursus’ heb ik ervoor gekozen geen partnerlessen tijdens mijn lessen aan te bieden. Wel geef ik sinds een aantal jaren de ‘Partnerworkshop Bevallen’. Een workshop van twee uur, waarin alle in en outs van de bevalling voorbij komen. De hulp van de partner is onmisbaar bij de bevalling. Het is belangrijk dat vrouwen het gevoel hebben er niet alleen voor te staan. In een workshop geef ik veel informatie en leren partners o.a. hoe ze tegendruk kunnen geven bij rugweeën. Wat als je vrouw rugpijn heeft, hoe help je je vrouw? Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap.

De partnerworkshop is er overigens ook voor vrouwen (en hun partner) die geen cursus willen volgen maar wel behoefte hebben aan een soort ‘instant’ informatie zodat ze niet helemaal onvoorbereid hun bevalling ingaan.

Met mijn lessen wil ik eraan bijdragen dat zoveel mogelijk vrouwen ontspannen en vol vertrouwen hun bevalling ingaan en hier achteraf met voldoening op terug kunnen kijken.

Ik wens alle vrouwen en hun partners een prachtige bevalling toe. Als ik daarbij kan helpen, graag!

Wil jij je ook in een ontspannen setting, in een mooie ruimte, je voorbereiden om met het volste vertrouwen je bevalling in te gaan? Neem dan contact met mij op.

Alle informatie staat op

www.yogaisyoga.nl

Leslocatie: Kerkstraat 27a Elshout

Jolanda de Ruijter
06-13189843
info@yogaisyoga.nl